Tekening Retour

18 september – 21 november

Naast de expositie ‘Synergie’ bij Atelier Anders, willen Sarah Linde en Maartje van der Kruijs het publiek betrekken bij hun werk door middel van hun project ‘Tekening Retour’. Meer dan 20 kunstenaars maken om de week een tekening, waar een bezoeker, al tekenend op mag reageren. Deze tekening wordt naar de kunstenaar teruggestuurd, waarop hij of zij gaat reageren. Deze estafette start op 18 september en loopt tot en met 21 november 2020. Kom naar Atelier Anders om te tekenen en ga in gesprek met een kunstenaar d.m.v. je eigen tekening.

Hoe en wat Tekening Retour

Deelnemers:
23 lokale kunstenaars
23 bezoekers Atelier Anders, per week, leeftijd 10-100 jaar

Afmeting:
A5 staand papier, liefst van dikke goede kwaliteit, of anders ‘tekening’ van 15×21 cm.

Materiaal:
Tekenen met potlood, krijt, pen, houtskool, 3D pen, ijzerdraad zoek de grens van tekenen op!

Kies uit de tekeningen van de 23 kunstenaars die tekening die jou het meest aanspreekt.
Kom je tekening maken bij Atelier Anders of reserveer de tekening waarop je wilt reageren via mail/bellen/whatsapp of facebook. (Tel: 0625641933)
Zorg dat jouw tekening op tijd in Atelier Anders is!

Maaktijd en uiterste inleverdatum:
18 september:  1e tekening van kunstenaars in Atelier Anders
18 t/m 26 sept.:  1e tekening van bezoekers, 26-9 uiterste inleverdatum (afgerond)

2 oktober:     2e tekening van kunstenaars in Atelier Anders
2 t/m 10 okt.: 2e tekening van bezoekers, 10-10 uiterste inleverdatum

16 oktober:    3e tekening van kunstenaars in Atelier Anders
16 t/m 24 okt.: 3e tekening van bezoekers, 24-10 uiterste inleverdatum

30 oktober:    4e tekening van kunstenaars in Atelier Anders
30 t/m 7 nov.:  4e tekening van bezoekers, 7-11 uiterste inleverdatum

13 november: 5e en laatste tekening van kunstenaars in Atelier Anders
14 november afsluiting Tekening Retour, bezoekers kunnen nu eigen tekening meenemen.

20 en 21 november: laatste dagen om de tekeningen van Tekening Retour in Atelier Anders te kopen.

Postadres: Schutsboomstraat 53, 5374 CB Schaijk t.a.v. Tekening Retour (en naam van de kunstenaar waarop je reageert)

Hieronder zijn de starttekeningen van de kunstenaars te zien.

Maak kennis met de kunstenaars:

Maartje van der Kruijs

Ze noemt zich zelf een tekenaar ook al ruikt veel werk naar ets-inkt. Van
levensgrote tekeningen tot en met miniatuur etsen, elk werk vertelt een
verhaal of neemt je mee naar een bijzondere sprookjeswereld.

http://maartjevanderkruijs.com/

Sarah Linde

Van jongs af aan is Sarah altijd gefascineerd geweest door de verbinding tussen mens en dier. Daarmee ook het vermogen van de mens om te voelen en te denken. Maar kunnen dieren dat ook?

Sarah tracht in haar werk de kern van een gevoel over te brengen op een kijken. Ze tekende zowel in pastel, houtskool, potlood en pen, maar gebruikt vaak ook diverse grafische technieken.

https://www.sarahlinde.nl/

Rosemin Hendriks

Een zelfportret getekend met potlood, grafiet en pastelkrijt is een veel voorkomende omschrijving van het werk van Rosemin Hendriks. Deze vaak grote portretten bevatten meer dan een gevoel of een blik van de kunstenaar zelf. Uit het dagelijks leven haalt ze inspiratie, zoals weerspiegelingen, bloemknoppen of een eendensnavel. Gewone beelden, worden ongewone details of patronen in haar portretten.

De diversiteit in haar oeuvre groeit, doordat zowel mens als dier het onderwerp kan zijn en er soms een gekleurd detail in voorkomt.

http://www.roseminhendriks.nl/

Nicole Prein

Het werk van Nicole Prein gaat vrijwel altijd over mensfiguren. Haar portretten zijn zeer expressionistisch te noemen. Met gevoel voor contrast brengt ze veelal vrouwfiguren tot leven, die hun emotie overbrengen op de kijker. De ene keer hanteert ze een sober palet waarbij inkt en houtskool de boventoon voeren en de andere keer werkt ze met uitbundig gekleurde, dikke verfstreken.

Lisetteh

Lisetteh kijkt kritisch naar de wereld om haar heen. Dit is het uitgangspunt in bijna al haar werk. Een verbazing.verontwaardiging die vorm moet krijgen in beeld. Niets is zoals het in eerste instantie lijkt. Lisetteh laat een absurde realiteit zien. Ze gebruikt hiervoor wisselende technieken en materialen. Grafische technieken, collages, tekeningen, installaties, assemblages of een combinatie van deze vorm.

lisetteh.com

Marie-Louise Wasiela

De vloeiende, landschappelijke beelden van Marie-Louise Wasiela kunnen soms een beetje ruig overkomen. De veelal vrij geabstraheerde beelden lijken vaak een spoor van menselijkheid te bevatten. Met veel gevoel voor detail en met een poëtische beeldentaal, creëert ze wonderlijke werelden op het platte vlak. http://www.mlwasiela.nl/

Ingrid Friesen

Na haar afstuderen aan de kunstacademie in ’s-Hertogenbosch heeft ze diverse klussen gedaan. Maar tekenen en illustreren vormen de grote rode draad in haar oeuvre. Haar werk is veel al figuratief met soms een vervreemde twist. Haar kleurige landschappen en portretten vallen op door hun bewegelijkheid en humor. Het is zeker dynamisch te noemen. Ze heeft ook al vele belangrijke mijlpalen voor mensen mogen vastleggen zoals: geboorte, trouwen, pensioen, diploma’s en verhuizingen. Dus inspiratie genoeg voor Friesen om een bijzondere tekeningen voor ‘Tekening Retour’ te maken.

https://www.ingridfriesen.nl/

Roos Marthe Thijsen

De Lithse kunstenaar Roos Marthe Thijsen heeft een eigen stijl met een sober palet. Haar onderwerpen variëren van portretten, natuur tot geometrische vormen. Haar vormentaal is dan ook zeer divers, maar heeft voor het oplettend oog terugkomende elementen. Het werk van Thijsen kan zowel smartelijk als sereen overkomen en heeft soms een filosofische betekenis. Het is op gevoel gemaakt, wat een beschouwer zeker zal opvallen.

Thijsens oeuvre bevat diverse etsen en schilderingen met koffie en Oost Indische inkt. Soms met een kleurig accent zoals een Oosterse stempel.

https://roosmarthethijsen.myportfolio.com/

Ingrid Menge

De tekenstijl van Ingrid Menge is expressief, teer en kwetsbaar naast elkaar. Kwetsbaar slaat ook op de mens, als reiziger, altijd onderweg, bedreigd, eenzaam en gevangen in de omstandigheden. Met wat zich afspeelt op het wereldtoneel staat de reiziger symbool voor de mensheid in beweging.

Het werk van Menge zijn krachtige beelden met een sober palet.

http://www.ingridmenge.nl/

Inge Leuverink

Inge Leuverink werkt in diverse technieken, ze past haar materiaal aan op het onderwerp of verhaal. Door haar onderwerpen te ontrafelen en weer te verbinden, ontstaat er een interessante dialoog. Ze heeft een fascinatie voor kwetsbaarheid. Dit kan zowel te zien zijn in kwetsbare, organische lijnen of in het keuzen onderwerp. Haar tekeningen kunnen door gebruik van draad en 3Dpen ook wel eens van het papier afkomen.

http://www.ingeleuverink.nl/

Barend van Hoek

Op grote kartonnen platen schildert Barend van Hoek licht in zijn donkere achtergronden. In zijn werk komen veelal vrouwfiguren voor die dienen als figurant in het beeld, om een gevoel of symbolisch verhaal over te brengen.

“Prutsend en gummend  van chaos naar een poging tot sereniteit. Omdat ik van een duidelijke lijn en compositie hou, wordt het vaak geassocieerd met graphic novels. In eerste instantie hierover verbaasd, ben ik daar ingedoken en voel me nu dolende tussen twee werelden.” Aldus Barend van Hoek zelf.

https://sites.google.com/site/barendvanhoek/

JAM van der AA

De tekenstijl van JAM van der AA kenmerkt zich door het gebruik van stilistische vormen en lijnen, waarbij vaak tekst (ook) een rol speelt.
www.jamvanderaa.nl

Till Willems

Kunstenaar Till Willems tekent met Chinese inkt of maakt 3D tekeningen met ijzerdraad. Dieren vormen een veel voorkomend onderwerp in haar oeuvre. Er zijn ook enkele grotere werken van haar te zien in de openbare ruimte.

https://atelier-willems.nl/

Rianne Schaaf (ei-eiproducties)

Voor Rianne Schaaf is tekenen meestal een onderdeel van onderzoek naar ruimtelijk werk, kleur en thema. Regelmatig ontstaan hieruit autonome tekeningen. Haar proces verloopt via mixed media in potlood, viltstift, aquarel en inkten waarin ze zoekt naar een beeldpoëzie die met verdwijnen of hergevonden, veranderende herinneringen te maken hebben. Vaste symbolen als gedroomd landschap, verstrijken van, en paarden zijn de laatste tijd regelmatig aanwezig in haar werk.

Jannemeis Snels

“Ik ben Jannemeis en zolang ik me kan herinneren wilde ik illustrator worden en dat ben ik nu dus. Naast mijn teken- en computerwerk maak ik mozaïeken en beeldjes in speksteen. Ik werk ook graag in opdracht; het is een uitdaging om gedachten en ideeën van een ander om te zetten in een beeld.” Aldus Jannemeis Snels

Mara Liem

Vanuit een fantasievolle jeugd ontwikkeld Mara Liem tot een indrukwekkende kunstenaar. Met haar liefde voor sprookjes en verhalen creëert ze nieuwe werelden. Door middel van haar diverse kunstvormen trekt ze de beschouwer mee in haar wonderlijke gedachten. Met name haar grote tekeningen zijn zeer toegankelijk en nodigen de kijken uit om zelf ook weg te dromen.

https://www.maraah.net/work/

Sarah van Rossem

Van Rossem zoekt de grenzen van het tekenen op. Ze werkt in verschillende druktechnieken. Veelal werkt ze van uit fotografie of materiaal wat ze verzameld uit haar verre reizen, maar ditmaal laat ze zich inspireren door de tekeningen die mensen naar aanleiding van haar werk maken.

https://www.sarahvanrossem.com/

Miesjel van Gerwen

Al bijna 8 jaar begint Miesjel van Gerwen de dag met een tekening. Die ‘dagtekeningen’ zijn intuïtief. Het is een doorlopend onderzoek naar hoe zijn hoofd werkt als er geen belang mee gemoeid is. Hij werkt hiervoor met pen en kleurpotlood op papier.

dagtekening.m-site.nl

Laura Hoek

Haar werk roept een sfeer op van verbinding en intimiteit. De toeschouwer die het werk goed bekijkt, komt in een andere wereld waarin lijn, kleur en beweging elkaar vloeiend afwisselen.

Citaat Rob Perree: “Laura Hoek maakt animaties, tekeningen en schilderijen. Het verschil tussen de laatste twee disciplines is vaak heel klein. Haar tekeningen zijn schilderachtig, haar schilderijen bevatten getekende elementen. Ze werkt over het algemeen op levensgroot formaat of klein. De figuren op haar tekeningen zijn vaak vrouwen. Die verbeeldt ze expressief, in beweging, meer suggestief dan realistisch en vrijwel altijd met veel leegte er omheen. Die kenmerken bij elkaar maken de werken sensueel, erotisch soms.”


http://www.laurahoek.nl/

Korneel Jeuken

Korneel Jeuken gebruikt beelden van alledag, die hij isoleert en weer herschept, waardoor ze een nieuwe betekenis krijgen. De kartonnen dozen waar hij veelal op werkt lijken zo van straat geplukt en geven het werk een urban karakter. Tekenen, knippen, schilderen en plakken komen samen in de manier van werken waarmee Jeuken een absurdistische wereld vol zwevende mannen en gemaskerde superkinderen creëert.

Naast zijn vrij werk tekent hij cartoons voor de Gelderlander. Deze kleurige, humoristische tekeningen hebben weer een geheel eigen stijl. Heel spannend, want welke stijl krijgen de tekeningen die Jeuken maakt voor ‘Tekening Retour’? Hoe dan ook, het worden echt spetterende, originele Jeuken-ingen.

korneeljeuken.com

Judith Rosema

Kunstenaar Judith Rosema maakt stempels van dieren en planten en combineert deze op een manier waardoor ze verhalend worden. Veelal lijken dieren met elkaar een gesprek aan te gaan. De natuur speelt altijd een rol. De stempels worden gedrukt op een geschilderde of getekende ondergrond. De tekeningen/stempelwerken laten verhalen zien die iedereen voor zichzelf kan invullen. Judith maakt haar werk op haar handgeschepte papier, vaak verfraaid met bloemen en planten. Ze geeft workshops in diverse grafische technieken en in papierscheppen in haar ruimte in Den Bosch: het inkt atelier. 

www.hetinktatelier.nl

www.judithleeft.nl

Irene Schaap

Kunstenaars Irene Schaap werkt met diverse media. Haar vrije werk bestaat zowel uit schilderen, fotografie, als uit beeldhouden. Een hoofdthema in haar werk is ruimte; zowel letterlijk als in de figuurlijke betekenis van het woord. Ruimte staat voor vrijheid maar is ook beperkend. Ruimte schept mogelijkheden maar bakent tegelijkertijd ook af.

Arthur Kamst

De tekenstijl van Arthur Kamst is wisselend figuratief en abstract. Hij maak voornamelijk portretten en abstracte vlakvullingen, met potlood en inkt.

http://arthur.kamst.com/