25 januari – 23 februari 2019

Atelier Anders geeft een andere kijk op ‘Naakt of Bloot?’, de expositie bij Museum Jan Cunen die gelijktijdig plaats vindt. Onze kijk is die van de naakte huid en de blootgegeven emotie. De groepstentoonstelling is een ode aan het menselijk lichaam en toont u uiteenlopende verbeeldingen.

Machteld van der Eijk ziet het menselijk lichaam als een zeer belangrijk instrument wat menig mens voor lief neemt. Het is vanzelfsprekend dat het er is en toch is het lichaam zo kwetsbaar en bijzonder. Dat ziet u alleen al als u puur naar de oppervlakte kijkt: de huidstructuur; aderen; de spieren en de botten die het vormgeven; en de veranderingen die ontstaan door ouderdom.
Tijdens de opleiding Make-up & Hair Design maakte Machteld kennis met het maken van lifecasts. Een techniek waarbij het menselijk lichaam dient als mal, waardoor de fijnste structuren van de huid zichtbaar worden. Tijdens deze expositie presenteert ze een variatie aan lichaamsdelen in verschillende levensfases.


Laurens Bosman toont een zoektocht naar emotie op het doek. Met verschillende materialen en technieken probeert hij de complexiteit van emoties in portretten weer te geven en associaties op te roepen bij de toeschouwer. Zijn werken kun je beschouwen als emotionele spiegels. De naaktheid in de werken geeft de kwetsbaarheid van het individu weer.


Nicolette Peters gebruikt zichzelf als model, maar maakt geen zelfportretten in de klassieke zin van het woord. Met het schilderen van naakten, in de kunstgeschiedenis doorgaans toegepast bij zelfonderzoek, reflecteert ze op de positie van de vrouw in kunst en maatschappij. Deze universele vrouwbeelden zijn haar eigen interpretatie op de bestaande beeldtraditie van het vrouwelijk naakt en bevatten autobiografische elementen.